Is Kaapstad wel veilig?

Geen categorie

DSC02155

Toen ik aan mijn familie en vrienden vertelde dat ik stage wilde lopen in Kaapstad kwam meestel de vraag: is het wel veilig? Ik had er toen namelijk nog niet veel over nagedacht en dacht dat het wel zo zou zijn in Nederland, maar dat is helaas niet het geval hier.

Toen ik namelijk aankwam in Kaapstad reden wij gelijk al langs een township, dat was wel even schrikken. Even later kwamen we aan bij Mowbray, de wijk waar wij verblijven, en elke huis had tralies voor de deuren en ramen en zelfs hoge hekken of muren voor de tuinen. Ja, dit was wel even iets anders. Zo ook ons huis heeft tralies voor de deuren en ramen en in de tuin hebben we prikkeldraad aangezien wij achter het treinspoor wonen. Auto’s moet je ook helemaal leegmaken, als er iets in zit bijvoorbeeld een t-shirt wordt dat binnen de kortste keren gestolen.

Wij krijgen instructies van Karin met do’s en don’ts wat betreft veiligheid hier in Kaapstad en Zuid Afrika. Loop bijvoorbeeld ’s avonds nooit maar dan echt nooit alleen hier. Liever overdag ook niet, maar in sommige wijken kan dat wel. Neem ’s avonds altijd de Uber als je ergens heen wil of ga met de auto. Wees hier ook niet te eigenwijs (want wij hadden dus een huisgenootje en die was het wel en was al meerdere keren overvallen. Dom, dom, dom).

Maar tot nu toe zijn wij nog niet overvallen geweest ( even afkloppen) en denken wij goed aan onze mobiel en portemonnee. Zo doe ik mijn mobiel altijd in een heuptasje, ziet er errug sexy uit, en mijn portemonnee doe ik altijd vast aan mijn bh, ook errug sexy als ik hem wil pakken. Wij doen ook altijd onze slaapkamerdeur op slot wanneer wij weg zijn of slapen. Verstoppen de laptops onder handdoeken en andere waardevolle dingen verstoppen wij tussen de kleding. Waarschijnlijk is het helemaal nodig, maar voor de zekerheid doen wij het wel.

Gelijk al op mijn eerste dag hier kwamen we jongens tegen op de rotsen van Clifton. Ze vertelden helemaal verhalen over Lion’s Head, dat je dat niet alleen moet beklimmen. Opeens liet een van die jongens een litteken zien op zijn borst. Heel casual vertelde hij dat hij was neergestoken maar dat het allemaal wel mee viel. Nou ik dacht, stop maar met vertellen mij overkomt het niet.

Ook dacht ik dat de Uber niet zo veilig zal zijn en dat je er absoluut niet alleen in zou moeten gaan. Niet waar, de meeste Uber chauffeurs zijn zo leuk en sommige vertellen zulke mooien verhalen. Veel Uber chauffeurs komen niet van Kaapstad, maar van bijvoorbeeld Zimbabwe of Somalië.

Conclusie dus. Ja Kaapstad is onveilig als je het gevaar ook opzoekt. Maar als je verstandig bent en goed om jouw spullen denkt valt het allemaal erg reuze mee. Ik hoop dat ik jullie niet allemaal heb afgeschrikt van Kaapstad. Het is zeker de moeite waard om hier stage te lopen of om op vakantie gaan. Dat lezen jullie in de volgende blogpost.

Een gedachte over “Is Kaapstad wel veilig?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s