Rijk & Arm

Geen categorie

 

 

In Nederland zou je het niet snel denken dat er een groot verschil is tussen arm & rijk. Maar dat is in Kaapstad en Zuid – Afrika wel degelijk zo. Helaas zie je hier nog een groot verschil tussen de rijkere mensen in Kaapstad en de armere mensen die helemaal niks hebben. 

Toen ik in Kaapstad aankwam, zag ik al gelijk de zogenoemde Townships met de zelfgemaakte huisjes van golfplaten en allerlei andere dingen wat de mensen konden vinden. Kinderen speelden langs de snelweg, waar het tevens levensgevaarlijk is of ze speelden een potje voetbal. Toen dacht ik echt wauw, hier is echt armoede…

Als je aan de andere kant van de Tafelberg komt bij Camps Bay en Clifton zie je huge villa’s. Daar wonen alle rijke mensen van Kaapstad en zoals je nu al wel denkt: het zijn voornamelijk blanken. Ja, het contrast tussen rijk & arm en blank & gekleurd is hier nog steeds groot. Je zal wel denken nadat Nelson Mandela president was van Zuid Afrika dat alles hier veranderde, maar dat is helaas nog niet zo. Misschien dat het al wel een beetje beter is dan 40 jaar geleden, maar toch.

Zo heb je bijvoorbeeld Waterfront, een toeristische plek waar je eigenlijk niks te zoeken tenzij je wil shoppen of andere toeristische dingen zoals musea. Bij V&A Waterfront heb je een huge winkelcentrum, waar je wonderbaarlijk veel rijke blanken ziet rondlopen. In Waterfront voel je je veilig en je weet waarschijnlijk al waarom. Er zijn niet veel zakkenrollers en je ziet weinig mensen bedelen om geld en/of eten. Maar dat is ergens anders in Kaapstad wel een andere verhaal.

Ga eens een avondje naar Long Street, de uitgaanstraat van Kaapstad met de leukste barretjes en clubs. Daar zie je allemaal kinderen van ongeveer 12 jaar bedelen om geld, heel zielig. Je wilt iedereen wat geven, maar dat kan natuurlijk niet. Ook als je in de auto rijdt en stopt bij stoplichten en kruispunten, daar staan allemaal mensen om dingen te verkopen en vooral in de avond bedelen ze om geld met een bekertje in hun handen. Dan denk je, ja… Het contrast hier is groot tussen arm en rijk.

Ik heb hier ook het gevoel dat rijke mensen willen pronken met hun geld. Je ziet ze namelijk allemaal rijden met dikke auto’s, vooral veel Range Rovers. Huge villa’s aan de zuid en noord kant van de Tafelberg.

Mijn conclusie is dus ook dat er nog steeds, ook al probeerde Nelson Mandela het te verminderen, een groot verschil is tussen de gekleurden en de blanken. Helaas, want het kon ook anders zijn. Dus als mensen willen investeren in het verbeteren van de leefomstandigheden hier in Kaapstad, kom dan vooral! Er is nog een hoop werk te doen

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s